INTRODUCTION TO COMPUTERS WITH ANSWER _SET 11 _EXAM

  1. The use of computer work stations to send and receive messages is known as
    (a) electronic funds transfer
    (b) electronic message switching
    (c) electronic mail
    (d) electronic publishing
    ANS: c
    2. Protecting the data from unauthorized access is called
    (a) data inaccessibility
    (b) data encryption
    (c) data security
    (d) data validity
    ANS: c
    3. What is true about supercomputers
    (a) they can fit on a single small chip
    (b) they are found at thousands of places around the world
    (c) they cost only few thousand rupee
    (d) they can process billions of operations in a second
    ANS: d
    4. In a distributed computer system
    (a) there are many computers and terminals
    (b) the task is executed by a number of processors
    (c) the task is distributed throughout the system
    Computer Officer Preparation – Introduction and Fundamentals of Computers
    Need a Powerful storage www.dell.com/Powervault A platform that offers data & data management
    RELATED LINKS
    ► Online Exam ► PDF Software ► A Computer
    ONLINE STAT
    We have 60 guests online

    Home Browse MCQs General Knowledge Online Practice Bank PO Exam Class Notes Discussion Forum Community
    Selected objective question on Introduction to Computers with answer :Set… ./multiple-choice-questions/computer-office…
    1 of 9 5/15/2013 2:23 PM
    (d) All of the above.
    ANS: c
    5. A computer programming language often used by children is
    (a) LOGO
    (b) PILOT
    (c) BASIC
    (d) PASCAL
    ANS: a
    6. The linking of computers with a communication system is called
    (a) networking
    (b) pairing
    (c) interfacing
    (d) assembling
    ANS: a
    7. The software generally used for what-if analysis is related to
    (a) word-processing
    (b) graphics
    (c) database management
    (d) None of the above
    ANS: d
    8. Distributed data entry means that data can be
    (a) entered at different locations where it originates
    (b) sent to different locations from a central place
    (c) accessed from different places know as distribution points
    (d) distributed through a network
    ANS: a
    9. Software documentation refers to
    Selected objective question on Introduction to Computers with answer :Set… ./multiple-choice-questions/computer-office…
    2 of 9 5/15/2013 2:23 PM
    (a) anything written about how the software is designed or functions
    (b) the documents which, the user has to sign before using the software legally
    (c) the compatibility of the software with IBM-PC
    (d) None of the above.
    ANS: a
    10. If a home computer user wants access to national database networks he/she at least requires
    (a) a microcomputer, a modem, a telephone line
    (b) a microcomputer, a tele-printer, a telephone line
    (c) a microcomputer, communications soft-ware, a telephone line
    (d) a microcomputer, a modem, communications software, a telephone line
    ANS: d
    11. Which of the following factors does not affect the total time taken to generate by using computers?
    (a) entry of data
    (b) complexity of calculations to be performed
    (c) type and format of output required
    (d) power of the processor
    (e) speed of the printer
    (f) place where the computer is kept
    ANS: f
    12. Which of the following functions of a computer is wrong?
    (a) it obtains data from an input device
    (b) it processes the data and delivers the final results to an output device
    (c) it takes processing steps from the list of instructions called program
    (d) it stores the program and data in memory.
    (e) It generates the program on its own.
    ANS: e
    13. The heart of a computer is
    (a) CPU
    Selected objective question on Introduction to Computers with answer :Set… ./multiple-choice-questions/computer-office…
    3 of 9 5/15/2013 2:23 PM
    (b) Memory
    (c) I/O Unit
    (d) Disks
    ANS: a
    14. A computer consists of
    (a) a central processing unit
    (b) a memory
    (c) input and output units
    (d) All the above.
    ANS: d
    15. Which of the following is not used as secondary storage?
    (a) semiconductor memory
    (b) magnetic disks
    (c) magnetic drums
    (d) magnetic tapes
    ANS: a
    16. Which of the following memory is capable of operating at electronics speed?
    (a) semiconductor memory
    (b) magnetic disks
    (c) magnetic drums
    (d) magnetic tapes
    ANS: a
    17. Which of the following is responsible for coordinating various operations using timing signals?
    (a) Arithmetic-logic unit
    (b) Control unit
    (c) Memory unit
    (b) I/O unit
    ANS: b
    Selected objective question on Introduction to Computers with answer :Set… ./multiple-choice-questions/computer-office…
    4 of 9 5/15/2013 2:23 PM
    18. The ALU of a computer normally contains a number of high speed storage elements called
    (a) semiconductor memory
    (b) registers
    (c) hard disk
    (d) magnetic disk
    ANS: b
    19. Memories in which any location can be reached in a fixed (and short) amount of time after specifying its address is called
    (a) sequential-access memory
    (b) random-access memory
    (c) secondary memory
    (d) mass storage
    ANS: b
    20. Which of the following is the fastest?
    (a) CPU
    (b) Magnetic tapes and disks
    (c) Video terminal
    (d) Sensors, mechanical controllers
    ANS: a
    21. Modern computers do not work with decimal numbers. Instead, they process binary numbers i.e., groups of Os and 1s because
    (a) electronic devices are most reliable when designed for two state (binary) operation
    (b) binary circuits are simple
    (c) memory is only possible for binary numbers
    (d) with decimal numbers, the circuits are complex and costly
    (e) with decimal numbers, processing speed is slow
    ANS: a
    22. A computer can be defined as an electronic device that can (choose the most precise definition)
    Selected objective question on Introduction to Computers with answer :Set… ./multiple-choice-questions/computer-office…
    5 of 9 5/15/2013 2:23 PM
    (a) carry out arithmetical operations
    (b) carry out logical functions
    (c) do complicated calculations
    (d) accept and process data by implementing sequentially a set of stored instructions.
    (e) Present information to the operator on a visual display unit
    ANS: d
    23. Stored instructions and data in digital computers consists of
    (a) alphabets
    (b) numerals
    (c) characters
    (d) scripts
    (e) bits
    ANS: e
    24. A digital computer performs its computations by
    (a) mechanical means
    (b) analogy
    (c) guessing
    (d) counting
    (e) None of the above.
    ANS: d
    25. Binary coded decimal (BCD) numbers express each decimal digitals as
    (a) binary digits
    (b) digits and strings
    (c) nibble
    (d) word
    (e) byte
    ANS: c
    26. The basic operation performed by a computer is
    Selected objective question on Introduction to Computers with answer :Set… ./multiple-choice-questions/computer-office…
    6 of 9 5/15/2013 2:23 PM
    (a) arithmetic operations
    (b) logic operations
    (c) storage and retrieval operations ../(d) all the above
    (e) None of the above.
    ANS: d
    27. Who is regarded as the Father of computers?
    (a) Abascus
    (b) John Napier
    (c) Pascal
    (c) Charles Babbage
    (e) Hollerith
    ANS: c
    28. The analog computer deals directly with
    (a) number or codes
    (b) measured values of continuous physical magnitude
    (c) signals in the form of 0 or 1
    (d) signals in discrete values from 0 to 9
    ANS: b
    29. Transistor was invented in
    (a) 1945
    (b) 1946
    (c) 1947
    (d) 1948
    ANS: d
    30. Integrated circuits are classified according to the
    (a) no. of chips
    (b) no. of vacuum tube
    (c) no. of gates
    Selected objective question on Introduction to Computers with answer :Set… ./multiple-choice-questions/computer-office…
    7 of 9 5/15/2013 2:23 PM
    (d) no. of transistor
    ANS: c
    31. 1 K bits equals to the
    (a) 1000 bits
    (b) 100 bits
    (c) 1024 bits
    (d) 10 bits
    ANS: c
    32. The first microprocessor was introduced in
    (a) 1971
    (b) 1972
    (c) 1973
    (d) 1974
    ANS: a
    33. In terms of processing power there is a class of computers between minicomputers and microcomputers known as
    (a) Supercomputer
    (b) Mainframe
    (c) Personal computer
    (d) Workstation
    ANS: d
    34. The biggest manufacturer of workstations is
    (a) Sun Microsystems
    (b) IBM
    (c) DEC
    (d) HP
    ANS: a
    Selected objective question on Introduction to Computers with answer :Set… ./multiple-choice-questions/computer-office…
    8 of 9

Categories:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *