Fundamental of Computer_ Section 1 – Exam

1. Which of the following languages is more suited to a
structured program?
A. PL/1
B. FORTRAN
C. BASIC
D. PASCAL
E. None of the above
Answer: D

2. A computer assisted method for the recording and analyzing of existing or hypothetical systems is
A. Data transmission
B. Data flow
C. Data capture
D. Data processing
E. None of the above
Answer: B
3. The brain of any computer system is
A. ALU
B. Memory
C. CPU
D. Control unit
E. None of the above
Answer: C

4. What difference does the 5th generation computer have from other generation computers?
A. Technological advancement
B. Scientific code

C. Object Oriented Programming
D. All of the above
E. None of the above
Answer: A
5. Which of the following computer language is used for artificial intelligence?
A. FORTRAN
B. PROLOG
C. C
D. COBOL
E. None of the above
Answer: B
6. The tracks on a disk which can be accessed without repositioning the R/W heads is
A. Surface
B. Cylinder
C. Cluster
D. All of the above
E. None of the above
Answer: B
7. Which of the following is the 1’s complement of 10?
A. 01
B. 110
C. 11
D. 10
E. None of the above
Answer: A
8. A section of code to which control is transferred when a processor is interrupted is known as
A. M
B. SVC
C. IP
Fundamental of Computer: Section 1 | Loksewa Exam http://www.loksewaexam.com/multiple-choice-questions/computer-office…
2 of 6 5/15/2013 2:27 PM
D. MDR
E. None of the above
Answer: A
9. Which part interprets program instructions and initiate control operations.
A. Input
B. Storage unit
C. Logic unit
D. Control unit
E. None of the above
Answer: D
10. The binary system uses powers of
A. 2
B. 10
C. 8
D. 16
E. None of the above
Answer: A
11. A computer program that converts assembly language to machine language is
A. Compiler
B. Interpreter
C. Assembler
D. Comparator
E. None of the above
Answer: C
12. The time required for the fetching and execution of one simple machine instruction is
A. Delay time
B. CPU cycle
C. Real time
D. Seek time
Fundamental of Computer: Section 1 | Loksewa Exam http://www.loksewaexam.com/multiple-choice-questions/computer-office…
3 of 6 5/15/2013 2:27 PM
E. None of the above
Answer: B
13. The time for which a piece of equipment operates is called
A. Seek time
B. Effective time
C. Access time
D. Real time
E. None of the above
Answer: B
14. Binary numbers need more places for counting because
A. They are always big numbers
B. Any no. of 0’s can be added in front of them
C. Binary base is small
D. 0’s and l’s have to be properly spaced apart
E. None of the above
Answer: C
15. Which access method is used for obtaining a record from a cassette tape?
A. Direct
B. Sequential
C. Random
D. All of the above
E. None of the above
Answer: B
16. Any type of storage that is used for holding information between steps in its processing is
A. CPU
B. Primary storage
C. Intermediate storage
D. Internal storage
E. None of the above
Fundamental of Computer: Section 1 | Loksewa Exam http://www.loksewaexam.com/multiple-choice-questions/computer-office…
4 of 6 5/15/2013 2:27 PM
Answer: C
17. A name applied by Intel corp. to high speed MOS technology is called
A. HDLC
B. LAP
C. HMOS
D. SDLC
E. None of the above
Answer: C
18. A program component that allows structuring of a program in an unusual way is known as
A. Correlation
B. Coroutine
C. Diagonalization
D. Quene
E. None of the above
Answer: B
19. The radian of a number system
A. Is variable
B. Has nothing to do with digit position value
C. Equals the number of its distinct counting digits
D. Is always an even number
E. None of the above
Answer: C
20. The section of the CPU that selects, interprets and sees to the execution of program instructions
A. Memory
B. Register unit
C. Control unit
D. ALU
E. None of the above
Answer: C
Fundamental of Computer: Section 1 | Loksewa Exam http://www.loksewaexam.com/multiple-choice-questions/computer-office…
5 of 6 5/15/2013 2:27 PM
YOU ARE HERE: TOP
Home | About Us | Sitemap | Privacy Policy | Contact Us | RSS Feed | Submit Article (Registered Users Only)
Copyright © 2013 Loksewa Exam. All Rights Reserved. Designed by JoomlArt.com. Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Tweet 1 1 Share
21. Which type of system puts the user into direct conversation with the computer through a keyboard?
A. Real time processing
B. Interactive computer
C. Batch processing
D. Time sharing
E. None of the above
Answer: B
22. The term referring to evacuating the content of some part of the machine is known as
A. Dump
B. Enhancement
C. Down
D. Compiler
E. None of the above
Answer: A
23. A single packet on a data link is known as
A. Path
B. Frame
C. Block
D. Group
E. None of the above
Answer: B
< Prev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *